Vesianalyysit

Pikkaralan vesi on erittäin hyvää ja puhdasta pohjavettä. Laadun tarkkailemiseksi siitä otetaan säännölliesti vesinäytteitä, jotka analysoidaan Oulun elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa tai Oulun Veden laboratoriossa. Näytteitä otetaan sekä vedenottamoilta, pumppaamolta että eri kulutuspisteistä.

Uusimpiin analyysituloksiin pääset alla olevista linkeistä.

Analyysejä 

Pumppaamo: Toukokuu 2016 Lokakuu 2016 Verkosto: lokakuu 2016

 

Veden kovuus

Veden kovuudella tarkoitetaan yleensä veden sisältämän kalsiumin ( Ca, arkikielessä kalkki) ja magnesiumin (Mg) yhteismäärää ja sen yksikkönä on mmol/l kalsiumkarbonaatiksi laskettuna. Myös muut metallit kuten rauta ja alumiini lisäävät veteen kovuutta

Veden kovuus voidaan ilmaista useammalla eri tavalla ja mittayksiköllä. Yleisimpiä lienevät yllä mainittu kalsiumin ja magnesiumin yhteismäärä, yksikkönä mmol/l, sekä saksalainen kovuusasteikko, jonka yksikkönä on odH. (Veden kovuus on 1 °dH, kun siinä olevien magnesium- ja kalsiumionien yhteistä ainemäärää vastaava kalsiumoksidimäärä on 10 mg/l.)

Veden kovuus vaikuttaa mm. pyykinpesukoneiden pesuaineen annosteluun. Mitä kovempaa vesi on, sitä enemmän pesuainetta tarvitaan, jotta vesi saadaan vaahtoamaan ja pesemään kunnolla. Vedessä oleva kalsium muodostaa saippuan kanssa kalkkisaippuaa, joka ei pese, vaan saostuu.

Pikkaralan veden kovuus on luokkaa 0,38 - 0,44 mmol/l, (2,1 - 2,5 odH), joten vesi on sangen pehmeää.

Oheinen taulukko valaisee asiaa:

Kovuus

mmol / l

odH

Erittäin pehmeä

0 - 0,4

0 - 2,5

Pehmeä

0,4 - 1,0

2,5 - 6

Keskikova

1,0 - 1,8

6 - 10

Kova

1,8 - 3,8

10 - 21

Erittäin kova

3,8 -

21 -